luni, iulie 27, 2009

Fişe de lucru - I

Cum cărţile se scriu din cărţi, n-o să-mi propun să fac un astfel de lucru şi, pornind pe calea cercetărilor ca un diletant (având scuza lipsei materialului documentar solid la îndemână), o să mă raportez pe cât se poate la sursa cea mai sigură, adică la ceea ce a spus sau scris Michael Jackson însuşi. Începem cu "Private Home Movies" - mai ales că sunt atât de voioase, încât îţi dau curaj să cercetezi mai departe (eventual - cu reveniri la acestea, ca să mai poţi lua o gură de aer) - care filmuleţe au fost puse "cap la cap" în 2003. Minunată, excepţională, antologică secvenţa din episodul I (dat la link) dintre minutele 1'57" şi 3'14". De văzut de mii de ori şi tot haioasă e. Plus cafteala cu frişcă - tot din seria asta...

Prima concluzie care este izbitor de evidentă (a naibii exprimare) este că trebuie să ne plecăm în faţa inteligenţei: fiind înconjurat-asaltat-hărţuit de presă, curioşi, gură-cască, trăncănitori şi turnători, a reuşit, iată, vreme de 50 de ani să-i ducă pe toţi de, ghici ce, de nas. Se dovedeşte acum cât de puţine lucruri se ştiau, de fapt, despre el, despre personalitatea sa vreau să zic - şi asta din cam toate punctele de vedere. Mai misterios ca niciodată - şi pentru a afla noi asta a trebuit ca el să moară - Jackson va ţine minţile ocupate încă vreo 50 de ani, că aşa-i şade bine cuiva atât de complex, pentru ca, la împlinirea sumei, să se descopere cu totul altceva, care să răstoarne toate teoriile referitoare la el. Jos pălăria !

Cu cât aflu mai multe, cu atât înţeleg mai puţin: pare să fie vorba de fiecare dată despre o cu totul altă persoană, neştiind prea bine ce anume s-a păstrat din Michael Jackson cel de la început. Dar s-a mai păstrat ceva ? Sau - măcar ce s-a păstrat din cel "precedent" schimbării ? - şi aici se prea poate să fie doar impresia celui din afară, care habar n-are să vadă. Recunosc.

Candoarea (pentru că nu e vorba despre naivitate şi, cu atât mai puţin, despre puerilism; nici vorbă de aşa ceva) - de care era conştient, iniţial naturală, este construită şi cultivată cu meticulozitate de-a lungul vremii; ajunge una din atitudinile de scenă (scena fiind tot ce era în afara zidurilor domeniului său propriu, fie că e cel real, fie cel mental & afectiv) , care să-l ferească, o dată în plus, de agresivitatea mediului.

Mă întreb cam ce poate simţi cineva care - fiind purtătorul unor astfel de daruri (voce, talent muzical, coregrafic, regizoral chiar, ori - pe alocuri - scriitoricesc) pentru care şi-a sacrificat întreaga viaţă, fiind convins că are menirea dată de sus pentru asta, să ajungă să se vadă atât de hulit şi hăituit; cum e să vezi că ţi se ia chiar şi nădejdea că ţi-ai îndeplinit menirea (sau că măcar eşti pe cale să), că ai făcut/faci ce trebuie; cum e să ţi se ia şi visul sau chiar posibilitatea de a visa, speranţele? că ţi se trânteşte uşa şi ţi se ia şi cheia - după o viaţă întreagă sacrificată la propriu, lăsându-te doar cu întrebarea "la ce a folosit"? Poate sună siropos, dar cam asta e esenţa - o să mă strofoc să o traduc în limbaj scorojit.

Mi-a plăcut ce a povestit un prieten al său, Gotham Chopra, despre intenţia lui MJ de a le ajuta pe cele două ziariste aflate în dificultate în Coreea de Nord. MJ voia sincer să le ajute. dar... Povestea apare în ediţia din 5 iulie a.c. a "The Huffington Post".

Şi tot acolo este postată (la data de 26 iunie) cea mai frumoasă poveste pe care am citit-o până acum în legătură cu Michael Jackson (chiar dacă unii dintre cei ce comentează la subsolul paginii sunt revoltaţi de lipsa de discreţie dovedită de Chopra). Merită să fie tradusă - pentru că este încă o dovadă - zic eu, credibilă, a candorii naturale a lui MJ. Se numeşte "Writing Songs With My Friend Mike".




Mda, am încălcat promisiunea scrisă la începutul chestiunii de faţă... ei, şi ? Nu a meritat ? Minunată poveste, dincolo de cuvinte spune mult mai mult şi mult mai multe. Mai ales spune că eu am scris, probabil, destule prostii. Dar nu le corectez, întâi pen'că habar n-am cum - şi-al doilea, merită să mai facă şi neuronii niscai gimnastică. Măcar ai mei.

PS: povestea asta frumoasă se găseşte şi pe blogul http://www.intent.com/gothamchopra/blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails