
Prima întrebare care ronţăie neuronii este: de ce a ales Michael Jackson piesa Jam ca piesă de deschidere a albumului şi, nu numai atât, a Turneului Dangerous? A doua întrebare: o fi fost careva (în afară de autor şi ăi din jurul său), vreodată, atent la text? A treia: ce legătură există între piesa Jam şi partea sa video?

În dicţionarul Britannica online (www.britannica.com), organizat foarte complicat şi cu şanse să nu vezi toată pagina, scrie că new jack swing, cunoscut şi ca swingbeat (şi care face parte din categoria "urban contemporary music"), era muzica R&B cea mai orientată către pop, promovată de Motown încă din anii '60. Cei care "practicau" un astfel de gen erau muzicieni fără contract, profesionişti desăvârşiţi ai divertismentului, iar cei ce le compuneau piesele erau adepţi ai comercialului, pe care ştiau să-l speculeze la maximum. Mai departe - explicaţiile rămân oarecum în suspensie, pentru că există nişte puncte-puncte fără trimitere.
În fine, în Wikipedia avem explicaţii mai ample (când spun ample, e vorba despre un curs întreg aproape şi, evident, trebuie citit) - cu istoric şi corelaţii câte vrem, plus o listă babană de melodii şi adepţi ai genului, care listă se opreşte în 1994. De pildă, Jam e prezentată - pe lângă lista pomenită mai sus - ca o piesă de hard funk, dance şi rap. Mai clar de-atât nu există.

Ambele variante însă ridică problema mamei lui MJ, care, fără îndoială, a fost mai mult decât îndurerată, ea fiind cea care l-a înscris în rândurile Martorilor lui Iehova, în 1965 - pe când Michael Jackson avea şase către şapte ani şi care, până târziu, a fost foarte activă în această privinţă, luându-l pe Michael cu ea în "vizitele" duminicale din uşă-n uşă, când împărţeau publicaţii ale organizaţiei. Michael Jackson însuşi a mărturisit atât în cartea sa, Moonwalk, cât şi în articolul său din 2001, pe care l-am postat la data de 27 august, că era deja mare, în plină carieră, când încă o mai însoţea pe mama lui în astfel de expediţii. Prin urmare, ar fi de lămurit cum de l-a lăsat inima s-o întristeze...

A căutat până la sfârşitul vieţii sale, în adâncul sufletului fiind, totuşi, un om religios - în stilul lui propriu, excesiv-protestant (ca să folosim o apropiere, nicidecum o suprapunere a termenilor), de a fi. Dovezi sunt destule: avea la căpătâi, în camera de dormit, o carte despre Papa Ioan Paul al II-lea, a fost prieten (prietenie care a presupus şi multe discuţii pe teme religioase, desigur) cu celebrul rabin Shmuley, celebru adică în Statele Unite, a cochetat cu islamul, bătut la cap de fratele său, Jermaine. D'a noastră nu ştim, încă, nimic, deşi se pare că avea o oarecare slăbiciune pentru România (slabă slăbiciune, totuşi) şi pentru Rusia - o slăbiciune în stil americănesc, evident, dar... O să vedem ce şi cum, maybe, dacă s-o ivi ocazia. Poate o s-avem surprize...

Cre'că a şi vrut să învăluie totul în alte imagini, sonore (inclusiv partea de rap) şi video - căci altminteri, din motive de text (şi am văzut, cu ocazia procesului din 2005, că la americani şi nimica mişcă), piesa n-ar fi avut şanse să ajungă nici single, nici clip, nici... Dar Michael Jackson a avut grijă - încă mă gândesc de ce - să fie prima pe disc şi prima în concert. Un fel de "chapeau", de leit-motiv, de impuls? Toate?
Avem şi nişte repetiţii la Jam pentru concertele din turneu. Şi poate e bine să spunem şi că "Jam" a fost al patrulea single al albumului Dangerous (album care, din 14 piese, a avut 10 singles, chiar dacă, ulterior, al zecelea - "Dangerous" - a fost anulat), "flancat" de "In the Closet" şi "Who Is It" şi a fost lansat la 13 iulie 1992 în SUA şi în septembrie acelaşi an în Europa.
