
În cartea sa, Moonwalk, Michael Jackson recunoştea deschis că era mare iubitor de desene animate (el-însuşi a fost personaj în serialul de desene animate dedicate Jackson 5 în vremea copilăriei sale) - îndeosebi al celor create de Walt Disney. Avea chiar o impresionantă colecţie de desene animate felurite, fiind un pic gelos pe Paul McCartney, singurul care l-a întrecut în privinţa acesteia .
Putem deduce aşadar că Michael Jackson nu putea sta departe de lumea desenelor animate.
Şi cercetările, chiar sumare, duc la rezultate surprinzătoare.
Fan înrăit al desenelor animate în general, Michael Jackson avea şi o simpatie particulară: Bart Simpson. Aşa că (după cum spun sursele citate mai jos), într-o seară, Jackson i-a sunat pe producătorii serialului The Simpsons - serial aflat, la vremea respectivă, în vârful clasamentelor de audienţă TV din SUA - şi le-a propus să compună un "No.1 Hit" pentru "protejatul" său. Zis şi făcut: cea dintâi sursă, Wikipedia, ne spune că hit-ul lui Bart Simpson, "Do the Bartman" (pe care-l ascultam în neştire - şi la propriu, şi la figurat, remarcând, de fiecare dată, cât de serios tratează ei chiar şi desenele animate; intuiam eu ceva...) a fost scris de Michael Jackson şi Bryan Loren, numai că Jackson nu a fost trecut pe lista autorilor, la ora aceea (toamna anului 1990) el aflând-se sub contract cu o casă de discuri concurentă. Cântecul este categorisit ca fiind "pop rap" - adică acelaşi melanj de genuri care caracterizează compoziţiile lui Jackson, în general.
Şi cercetările, chiar sumare, duc la rezultate surprinzătoare.



If you've got the groove, you gotta use itşi, la final:
Rock rhythm in time with the music
You just might start a chain reaction
If you can do the Bart, you're bad like Michael Jackson
If you've got the groove, you gotta use it
Rock rhythm in time with the music
Eat your heart out, Michael
You just might start a chain reaction
Oh, wow, man
Aventurile episodului ţin şi de partea coregrafică, la care a lucrat şi Michael Chambers: producătorii le-au cerut animatorilor (Studiourile Varga din Ungaria) să nu repete nicio scenă ("copy-paste"), fapt care le-a produs acestora un "deep shock"...
De remarcat este faptul că atât cântecul, cât şi filmul acestuia, au devenit materiale de studiu pentru cursurile de sociologie de la Universitatea Berkeley din California, pentru "examinarea surselor de inspiraţie dar şi a modului de recepţie a obiectelor culturale, în cazul de faţă, un desen animat satiric" (en. wikipedia.org)

În acelaşi episod, Michael Jackson a introdus şi o altă compoziţie a sa, "Happy Birthday, Lisa", în care surpriza este că vocea lui Leon Kompowski este a lui Kipp Lennon. Adică: Michael Jackson vorbeşte, dar Kipp Lennon cântă - specific, de altfel, pentru spiritul serialului The Simpsons (aşa cum, în "Comedia mută" a lui Mel Brooks, singurul care vorbeşte este Marcel Marceau).
Michael Jackson a înregistrat şi câteva variante proprii ale cântecului - cu propria voce, desigur... Iată una dintre acestea...
P.S.: Alte amănunte sunt şi pe site-ul TV Squad (chiar două articole)... De pildă, aflăm că "Do the Bartman" a fost No.1 în topuri cu o săptămână mai mult decât... "Black or White" (ambele fiind lansate aproape în acelaşi timp... - e vorba despre clasamentele anului 1991). Dar şi pe site-ul simpsons.wikia.com
________________
* - "John Smith" este numele "de serviciu" pentru orice anomim american; "Jay" face trimitere la iniţiala numelui Jackson (aşa se citeşte litera "j"), drept pentru care putem considera că John Jay Smith este pseudonimul sub care a interpretat Michael Jackson rolul din serial.